הקרטונים בשירות האומנות

כל מי שחי בתקופה של ימינו לא יכול להתעלם מנושא האקולוגיה והדגש שמושם בכל מיני פורמטים ומדיות לגבי שימוש מושכל במשאבים, מיחזור, ניצול נכון של חומרים וכן הלאה. גם מבחינת אלו המבקשים להתחיל את דרכם בעול המרתק של לימודי אומנות עכשווית או לימודי תקשורת חזותית נושאים אלו נמצאים במקום מרכזי וזהו תחום בעל רלבנטיות גדולה גם לעולם האומנות. אחד התחומים הרלבנטיים ביותר לשני התחומים – אקולוגיה ואומנות – מגיע מהכיוון של לימודי פיסול במסגרת ספציפית או במסגרת של לימודי אומנות עכשווית, הכוונה היא שימוש בקרטונים משומשים כחומר גלם ליצירת פסלים ואובייקטים אומנותיים שונים.

התאמה לרוח התקופה

התחום של שימוש בקרטונים לצרכי אמנות הוא התאמה מצוינת לרוח התקופה בה אנו חיים, לכן מבחינת לימודי אומנות עכשווית וגם לימודי פיסול בפרט מדובר על נושא מהותי שהוא גם עכשווי במידה הרבה ביורת של רלבנטיות וגם מאפשר ללמוד ולפתח טכניקות חדשות של פיסול בדרך שגם מאפשרת אין ספור יישומים וגם מאפשרת ליצור בפגיעה פחותה משמעותית בסביבה.

מבחינת לימודי פיסול, אין ספק כי חשוב ביותר ללמוד את ההיבטים ההיסטוריים של התחום, ללמוד על פסלים ויצירות היסטוריים ובעלי חשיבות וכן הלאה. אך סביר להניח כי מבחינת פיסול פסלי שיש עצומים האמנים הגדולים לאורך ההיסטוריה כבר הטביעו את חותמם והגיעו במידה מסוימת לקצה גבו היכולת לכן לימודי פיסול שגם כוללים נושאים כגון שימוש בקרטונים ממוחזרים לצורך האומנות הם רלבנטיים יותר, מציעים הזדמנות איכותית לפעול בתחום אומנותי צומח ומגוון הן מבחינת אפשרויות אומנותיות טהורות והן מבחינת התעניינות ואפשרויות מעשיות בהמשך.

לימודי אומנות עכשווית והעולם העשיר של תקשורת חזותית חייבים כמובן להיות ברוח התקופה. כדי להישאר רלבנטיים ולהישאר בקנה אחד לא רק עם מצב האומנות והתקשורת החזותית כיום אלא גם אם ההתפתחויות של תחומים אלו, חייבים ללמוד כיצד להשתמש בחומרים הזמינים והנכונים לתקופה וכיצד ליישם אומנות חדשנית, בועטת ורלבנטית.

מגוון עצום של יישומים

ניתן כיום ללמוד את התחום המרתק של אומנות ומיחזור קרטונים במגוון מסגרות, החל מלימודים מתקדמים ומקצועיים במיוחד כגון לימודי פיסול כוללים ולימודי אומנות עכשווית או אפילו לימודי תקשורת חזותית ועד סדנאות פשוטות וקצרות של עבודה עם קרטון לצורך אומנות, בנית רהיטים וכן הלאה.

קרטונים ממוחזרים לא רק שקיימים בשפע בעידן הנוכחי של צריכת שפע אדירת מימדים, הם מציעים מגוון עצום של דרכים ליישם את האומנות הזו. החל באמת בבניית רהיטים פשוטים ויצירתיים ועד עבודות אומנות מודרניות מלאות ומקוריות ביותר שמוצגות במוזיאונים וגלריות בכל העולם. האיכויות השונות של חומר הגלם (קרטון ממוחזר) מאפשרות לבוגרי לימודי פיסול ואף למעצבים תעשייתיים וכדומה שפע של דרכים לעבוד עם החומר מבחינה טכנית ועושר של דברים שניתן לייצר ממנו – מוצגים גדולים ומורכבים, יצירות דמויות ציורים סטנדרטיים מבחינת מבנה, אומנות מודרנית ועכשווית ועוד אין ספור דרכים.

מיחזור כלפי מעלה – Up-Scale

בניגוד לתחומים רבים של מיחזור שבהם או שמתבצע מיחזור של המוצר למהותו הראשונית – מוצר שממוחזר לאותו מוצר בדיוק – או שמדובר על מיחזור כלפי מטה (Down-Scale) שמהותו ייצור מוצר אחר ונחות יותר מחומר הגלם הממוחזר, לרוב מוצרים שאותם עצמם כבר קשה עד בלתי אפשרי למחזר שוב. שימוש בקרטונים ממוחזרים לצרכי אומנות מהוה למעשה את אחד המקרים היחידים של מיחזור כלפי מעלה (Up-Scale) במובן המלא והאיכותי של המונח. בוגרי לימודי פיסול ו/או לימודי אומנות עכשווית או תקשורת חזותית לוקחים חומר גלם פשוט והופכים אותו ליצירת אומנות אמיתית ומורכבת שגם תשרוד זמן רב וגם מהווה שיפור לעומת מהות החור קודם לכן וגם מבטיחה (בעיקרון) אורך חיים מתמשך יותר למהות המיחזור.

גלילה למעלה